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Registro completo
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Biblioteca (s) : |
INIA La Estanzuela; INIA Treinta y Tres. |
Fecha : |
24/06/2015 |
Actualizado : |
21/09/2018 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Nacionales |
Autor : |
JORGE, G.; PÉREZ BIDEGAIN, M.; TERRA, J.A.; SAWCHIK, J. |
Afiliación : |
JOSE ALFREDO TERRA FERNANDEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; JORGE SAWCHIK PINTOS, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay. |
Título : |
Ajuste del modelo de erosión WEPP para un Argisol Subéutrico y un Brunosol Éutrico en el Uruguay. [WEPP soil erosion model adjustment for an abruptic argiudoll and a vertic argiudoll in Uruguay]. |
Fecha de publicación : |
2015 |
Fuente / Imprenta : |
Agrociencia Uruguay, v. 19, n. 1, p. 84-93, 2015. |
ISSN : |
1510-0839. |
Idioma : |
Español |
Notas : |
Historia del artículo: recibido: 27/8/14; aceptado: 5/5/15. |
Contenido : |
RESUMEN:
Los modelos de estimación de erosión son herramientas útiles para la planificación de sistemas productivos sustentables. El modelo Water Erosion Prediction Project (WEPP) estima erosión laminar y en canalículos, así como la carga y deposición del sedimento, con distribución temporal y espacial. Esto permite estimar no sólo los efectos in situ sino también los efectos fuera del sitio, como ser deposición en cauces de agua, pudiéndose aplicar en estudios ambientales. Si bien este modelo está basado en los procesos físicos que ocurren en el suelo, es preciso realizar ajustes sitio-específicos. El objetivo de este estudio fue ajustar el modelo WEPP, para suelos representativos de la zona agrícola litoral oeste y lomadas del este del Uruguay. Se utilizaron datos de parcelas experimentales de escurrimiento de INIA La Estanzuela y Palo a Pique, y se compararon los valores de erosión estimados por WEPP y USLE/RUSLE con los medidos en términos de promedios anuales. Además se contrastó la erosión estimada con WEPP con la medida a escala anual. WEPP estimó la erosión de ambos sitios con alto nivel de precisión, comparable al de USLE (R2=0,97 y 0,98 respectivamente). El índice Nash-Sutcliffe de 0,92 indica que su desempeño es muy bueno. Para continuar esta línea de investigación resulta necesario realizar medidas de variables físicas del suelo o desarrollar ecuaciones de pedotransferencia alternativas.
.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.
SUMMARY.
Erosion estimation models are helpful tools for planning sustainable agriculture systems. The model Water Erosion Prediction Project (WEPP) estimates rill and interrill erosion, as well as sediment load and deposition, including temporal and spatial distribution. This enables the estimation of both in-site and off-site effects such as deposition in water bodies, making it useful for environmental studies. Although this model is based on the physical processes that occur in the soil, site-specific adjustments are needed. The aim of this study was to adjust the WEPP model for the representative Uruguayan agriculture soils of the West coast and East rolling plains. We used the data base of the runoff plots from INIA La Estanzuela y Palo a Pique, and we compared erosion values estimated with WEPP and those estimated with USLE/RUSLE, in terms of annual means. In addition, erosion estimated with WEPP was compared with the data measured at an annual scale. WEPP estimated erosion with high precision in both sites, comparable to USLE (R2 =0.97 y 0.98 respectively). A Nash-Sutcliffe value of 0.92 indicates a very good performance. To continue this research line, measures of local soil physical variables or the development of
alternative pedotransfer equations will be needed. MenosRESUMEN:
Los modelos de estimación de erosión son herramientas útiles para la planificación de sistemas productivos sustentables. El modelo Water Erosion Prediction Project (WEPP) estima erosión laminar y en canalículos, así como la carga y deposición del sedimento, con distribución temporal y espacial. Esto permite estimar no sólo los efectos in situ sino también los efectos fuera del sitio, como ser deposición en cauces de agua, pudiéndose aplicar en estudios ambientales. Si bien este modelo está basado en los procesos físicos que ocurren en el suelo, es preciso realizar ajustes sitio-específicos. El objetivo de este estudio fue ajustar el modelo WEPP, para suelos representativos de la zona agrícola litoral oeste y lomadas del este del Uruguay. Se utilizaron datos de parcelas experimentales de escurrimiento de INIA La Estanzuela y Palo a Pique, y se compararon los valores de erosión estimados por WEPP y USLE/RUSLE con los medidos en términos de promedios anuales. Además se contrastó la erosión estimada con WEPP con la medida a escala anual. WEPP estimó la erosión de ambos sitios con alto nivel de precisión, comparable al de USLE (R2=0,97 y 0,98 respectivamente). El índice Nash-Sutcliffe de 0,92 indica que su desempeño es muy bueno. Para continuar esta línea de investigación resulta necesario realizar medidas de variables físicas del suelo o desarrollar ecuaciones de pedotransferencia alternativas.
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SUMMARY.
Erosion estimation models are he... Presentar Todo |
Palabras claves : |
AJUSTES DE PARÁMETROS SENSIBLES; CALIBRATION OF SENSITIVE PARAMETERS; EROSION; MODELS; SIMULATION; WATER EROSION PREDICTION PROJECT; WEPP. |
Thesagro : |
EROSIÓN; MODELOS; MODELOS DE SIMULACIÓN; SIMULACION; SUELOS. |
Asunto categoría : |
P30 Ciencia del suelo y manejo del suelo P36 Erosión conservación y recuperación del suelo |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/4757/1/Terra-arb-2015-2.pdf
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Marc : |
LEADER 03828naa a2200325 a 4500 001 1052927 005 2018-09-21 008 2015 bl uuuu u00u1 u #d 022 $a1510-0839. 100 1 $aJORGE, G. 245 $aAjuste del modelo de erosión WEPP para un Argisol Subéutrico y un Brunosol Éutrico en el Uruguay. [WEPP soil erosion model adjustment for an abruptic argiudoll and a vertic argiudoll in Uruguay]. 260 $c2015 500 $aHistoria del artículo: recibido: 27/8/14; aceptado: 5/5/15. 520 $aRESUMEN: Los modelos de estimación de erosión son herramientas útiles para la planificación de sistemas productivos sustentables. El modelo Water Erosion Prediction Project (WEPP) estima erosión laminar y en canalículos, así como la carga y deposición del sedimento, con distribución temporal y espacial. Esto permite estimar no sólo los efectos in situ sino también los efectos fuera del sitio, como ser deposición en cauces de agua, pudiéndose aplicar en estudios ambientales. Si bien este modelo está basado en los procesos físicos que ocurren en el suelo, es preciso realizar ajustes sitio-específicos. El objetivo de este estudio fue ajustar el modelo WEPP, para suelos representativos de la zona agrícola litoral oeste y lomadas del este del Uruguay. Se utilizaron datos de parcelas experimentales de escurrimiento de INIA La Estanzuela y Palo a Pique, y se compararon los valores de erosión estimados por WEPP y USLE/RUSLE con los medidos en términos de promedios anuales. Además se contrastó la erosión estimada con WEPP con la medida a escala anual. WEPP estimó la erosión de ambos sitios con alto nivel de precisión, comparable al de USLE (R2=0,97 y 0,98 respectivamente). El índice Nash-Sutcliffe de 0,92 indica que su desempeño es muy bueno. Para continuar esta línea de investigación resulta necesario realizar medidas de variables físicas del suelo o desarrollar ecuaciones de pedotransferencia alternativas. .-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-.-. SUMMARY. Erosion estimation models are helpful tools for planning sustainable agriculture systems. The model Water Erosion Prediction Project (WEPP) estimates rill and interrill erosion, as well as sediment load and deposition, including temporal and spatial distribution. This enables the estimation of both in-site and off-site effects such as deposition in water bodies, making it useful for environmental studies. Although this model is based on the physical processes that occur in the soil, site-specific adjustments are needed. The aim of this study was to adjust the WEPP model for the representative Uruguayan agriculture soils of the West coast and East rolling plains. We used the data base of the runoff plots from INIA La Estanzuela y Palo a Pique, and we compared erosion values estimated with WEPP and those estimated with USLE/RUSLE, in terms of annual means. In addition, erosion estimated with WEPP was compared with the data measured at an annual scale. WEPP estimated erosion with high precision in both sites, comparable to USLE (R2 =0.97 y 0.98 respectively). A Nash-Sutcliffe value of 0.92 indicates a very good performance. To continue this research line, measures of local soil physical variables or the development of alternative pedotransfer equations will be needed. 650 $aEROSIÓN 650 $aMODELOS 650 $aMODELOS DE SIMULACIÓN 650 $aSIMULACION 650 $aSUELOS 653 $aAJUSTES DE PARÁMETROS SENSIBLES 653 $aCALIBRATION OF SENSITIVE PARAMETERS 653 $aEROSION 653 $aMODELS 653 $aSIMULATION 653 $aWATER EROSION PREDICTION PROJECT 653 $aWEPP 700 1 $aPÉREZ BIDEGAIN, M. 700 1 $aTERRA, J.A. 700 1 $aSAWCHIK, J. 773 $tAgrociencia Uruguay$gv. 19, n. 1, p. 84-93, 2015.
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INIA La Estanzuela (LE) |
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Biblioteca (s) : |
INIA Tacuarembó. |
Fecha actual : |
21/02/2014 |
Actualizado : |
05/05/2020 |
Tipo de producción científica : |
Artículos en Revistas Indexadas Internacionales |
Circulación / Nivel : |
Internacional - -- |
Autor : |
DÍAZ, M.T.; ALVAREZ, I.; DE LA FUENTE, J.; SAÑUDO, C.; CAMPO, M.M.; OLIVER, M.A.; FONT I FURNOLS, M.; MONTOSSI, F.; SAN JULIÁN, R.; NUTE, G.R.; CAÑEQUE, V. |
Afiliación : |
MARÍA TERESA DÍAZ, Departamento de Tecnología de los Alimentos, Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria, Madrid, Spain; INMACULADA ÁLVAREZ, Departamento de Tecnología de los Alimentos, Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria, Madrid, Spain; JESÚS DE LA FUENTE, Departamento de Tecnología de los Alimentos, Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria, Madrid, Spain; CARLOS SAÑUDO, Departamento de Producción Animal y Ciencia de los Alimentos, Facultad de Veterinaria, Zaragoza, Spain; MARÍA DEL MAR CAMPO, Departamento de Producción Animal y Ciencia de los Alimentos, Facultad de Veterinaria, Zaragoza, Spain; MARÍA ÀNGELS OLIVER, Centre de Tecnologia de la Carn, IRTA, Monells (Girona), Spain; MARIA FONT-I-FURNOLS, Centre de Tecnologia de la Carn, IRTA, Monells (Girona), Spain; FABIO MARCELO MONTOSSI PORCHILE, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; ROBERTO SAN JULIAN SANCHEZ, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GEOFFREY R. NUTE, Division of Farm Animal Science, University of Bristol, Langford, United Kingdom; VICENTE CAÑEQUE, Departamento de Tecnología de los Alimentos, Instituto Nacional de Investigacion y Tecnologia Agraria y Alimentaria, Madrid, Spain. |
Título : |
Fatty acid composition of meat from typical lamb production systems of Spain, United Kingdom, Germany and Uruguay |
Fecha de publicación : |
2005 |
Fuente / Imprenta : |
Meat Science, Volume 71, Issue 2, October 2005, Pages 256-263. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.03.020 |
DOI : |
10.1016/j.meatsci.2005.03.020 |
Idioma : |
Inglés |
Notas : |
Article history: Received 17 December 2004 // Received in revised form 23 March 2005 // Accepted 23 March 2005. Acknowledgements: This work has been made possible by funding from
Agencia Espanñola de Cooperación Internacional, Spanish INIA (Instituto Nacional de Investigacio´n y Tecnología Agraria y Alimentaria) and Uruguayan INIA(Instituto Nacional de Investigacio´n Agraria). |
Contenido : |
The fatty acid composition of commercial lambs from different production systems of Spain, Germany, United Kingdom and of two types of Uruguayan lambs (heavy and light) was studied. Concentrate fed lambs, as Spanish lambs, displayed the highest proportions of linoleic acid (C18:2), while Uruguayan lambs, reared under extensive grazing conditions, showed the highest proportions of linolenic acid (C18:3), due to the great concentration of this fatty acid in grass. German and British lambs, which were fed grass and concentrate, displayed intermediate proportions of linolenic acid (C18:3). Heavy Uruguayan lambs had higher intramuscular fat content (5.92%) than German (4.25%) and British (4.32%) lambs, and this content was twofold higher than light lambs (Spanish
(2.41%) and light Uruguayan (3.05%)). Heavy Uruguayan, German and British lambs had a low polyunsaturated/saturated (P/S) ratio due to their high saturated fatty acid (SFA) content and proportion. Principal component analysis was performed to study the relationship between fatty acids. Spanish lambs were clearly separated from the other types and were situated close to the proportions of short chain and n 6 fatty acids and n 6/n 3 ratio in the data plot for fatty acid proportions. Light Uruguayan lambs were located close to long chain fatty acids, and heavy Uruguayan and British lambs were placed near the antithrombotic potential (ATT), stearic acid (C18:0), SFA and conjugated linoleic acid (CLA) proportions. German lambs were located between
Spanish lambs and the other types. MenosThe fatty acid composition of commercial lambs from different production systems of Spain, Germany, United Kingdom and of two types of Uruguayan lambs (heavy and light) was studied. Concentrate fed lambs, as Spanish lambs, displayed the highest proportions of linoleic acid (C18:2), while Uruguayan lambs, reared under extensive grazing conditions, showed the highest proportions of linolenic acid (C18:3), due to the great concentration of this fatty acid in grass. German and British lambs, which were fed grass and concentrate, displayed intermediate proportions of linolenic acid (C18:3). Heavy Uruguayan lambs had higher intramuscular fat content (5.92%) than German (4.25%) and British (4.32%) lambs, and this content was twofold higher than light lambs (Spanish
(2.41%) and light Uruguayan (3.05%)). Heavy Uruguayan, German and British lambs had a low polyunsaturated/saturated (P/S) ratio due to their high saturated fatty acid (SFA) content and proportion. Principal component analysis was performed to study the relationship between fatty acids. Spanish lambs were clearly separated from the other types and were situated close to the proportions of short chain and n 6 fatty acids and n 6/n 3 ratio in the data plot for fatty acid proportions. Light Uruguayan lambs were located close to long chain fatty acids, and heavy Uruguayan and British lambs were placed near the antithrombotic potential (ATT), stearic acid (C18:0), SFA and conjugated linoleic acid (CLA) proportions. German l... Presentar Todo |
Palabras claves : |
FATTY ACIDS; LAMB; MEAT ORIGIN; PRODUCTION SYSTEM. |
Thesagro : |
ACIDOS GRASOS; ALEMANIA; CARNE; CORDERO; ESPAÑA; REINO UNIDO; URUGUAY. |
Asunto categoría : |
L01 Ganadería |
URL : |
http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/13369/1/Montoi-2005.pdf
|
Marc : |
LEADER 03045naa a2200397 a 4500 001 1028915 005 2020-05-05 008 2005 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $a10.1016/j.meatsci.2005.03.020$2DOI 100 1 $aDÍAZ, M.T. 245 $aFatty acid composition of meat from typical lamb production systems of Spain, United Kingdom, Germany and Uruguay 260 $c2005 500 $aArticle history: Received 17 December 2004 // Received in revised form 23 March 2005 // Accepted 23 March 2005. Acknowledgements: This work has been made possible by funding from Agencia Espanñola de Cooperación Internacional, Spanish INIA (Instituto Nacional de Investigacio´n y Tecnología Agraria y Alimentaria) and Uruguayan INIA(Instituto Nacional de Investigacio´n Agraria). 520 $aThe fatty acid composition of commercial lambs from different production systems of Spain, Germany, United Kingdom and of two types of Uruguayan lambs (heavy and light) was studied. Concentrate fed lambs, as Spanish lambs, displayed the highest proportions of linoleic acid (C18:2), while Uruguayan lambs, reared under extensive grazing conditions, showed the highest proportions of linolenic acid (C18:3), due to the great concentration of this fatty acid in grass. German and British lambs, which were fed grass and concentrate, displayed intermediate proportions of linolenic acid (C18:3). Heavy Uruguayan lambs had higher intramuscular fat content (5.92%) than German (4.25%) and British (4.32%) lambs, and this content was twofold higher than light lambs (Spanish (2.41%) and light Uruguayan (3.05%)). Heavy Uruguayan, German and British lambs had a low polyunsaturated/saturated (P/S) ratio due to their high saturated fatty acid (SFA) content and proportion. Principal component analysis was performed to study the relationship between fatty acids. Spanish lambs were clearly separated from the other types and were situated close to the proportions of short chain and n 6 fatty acids and n 6/n 3 ratio in the data plot for fatty acid proportions. Light Uruguayan lambs were located close to long chain fatty acids, and heavy Uruguayan and British lambs were placed near the antithrombotic potential (ATT), stearic acid (C18:0), SFA and conjugated linoleic acid (CLA) proportions. German lambs were located between Spanish lambs and the other types. 650 $aACIDOS GRASOS 650 $aALEMANIA 650 $aCARNE 650 $aCORDERO 650 $aESPAÑA 650 $aREINO UNIDO 650 $aURUGUAY 653 $aFATTY ACIDS 653 $aLAMB 653 $aMEAT ORIGIN 653 $aPRODUCTION SYSTEM 700 1 $aALVAREZ, I. 700 1 $aDE LA FUENTE, J. 700 1 $aSAÑUDO, C. 700 1 $aCAMPO, M.M. 700 1 $aOLIVER, M.A. 700 1 $aFONT I FURNOLS, M. 700 1 $aMONTOSSI, F. 700 1 $aSAN JULIÁN, R. 700 1 $aNUTE, G.R. 700 1 $aCAÑEQUE, V. 773 $tMeat Science, Volume 71, Issue 2, October 2005, Pages 256-263. DOI: https://doi.org/10.1016/j.meatsci.2005.03.020
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INIA Tacuarembó (TBO) |
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